marți, 20 mai 2008

Incepe seria >>> STIATI CA ? <<<...prima parte.

Tutunul.

Stiati ca…? tutunul exista de peste 8000 de ani? Obiceiul de a fuma tutunul a aparut insa abia acum 4000 de ani.

Singura tara din lume unde tutunul este interzis este Bhutan-ul? Aceasta tara a devenit, inca din 2005, prima tara din lume unde este interzisa comercializarea tutunului. Totusi, daca sunteti turisti si mergeti acolo in vacanta, puteti sa aduceti cu voi tigari sau alte produse din tutun pentru consum propriu.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), tutunul a provocat decesul a peste 100 de milioane de oameni numai in secolul 20? Aceeasi organizatie estimeaza ca in secolul 21 tutunul ar putea fi raspunzator pentru decesul a nu mai putin de 1 miliard de oameni.
Peste 5.4 milioane de oameni mor anual din cauza fumatului, conform OMS? Organizatia Mondiala a Sanatatii pune fumatul pe locul doi in clasamentul negativ al cauzelor mortii la oameni, dupa problemele legate de tensiunea arteriala. Tutunul poate avea si efecte halucinogene, daca este consumat in cantitati mari? Vechii samani nord-americani utilizau tutunul in scopuri meditative, in cadrul unor ceremonii religioase.



Stiati ca…? este una din cele “7 noi minuni ale lumii” ?
contrar legendelor urbane,
nu este vizibil de pe luna (cu ochiul liber)? Desi impresionant ca lungime, inaltimea maxima a acestuia (9.1 metri) si cromatica asemanatoare elementelor geografice care il inconjoara fac imposibila observarea lui de pe Luna cu ochiul liber. Aceasta legenda despre Zid a aparut prima oara intr-o serie de benzi desenate americane (Ripley’s Believe It or Not!) .
termenul defineste, de fapt, o serie de mai multe fortiicatii construite de-a lungul a catorva sute de ani? Primele sectiuni din zid au fost construite inca din secolul 5 i.Hr.
zidul se intinde pe o distanta de 6.400 km? El incepe din est, de la trecatoarea Shanhaiguan, si continua pana in zona de vest a tarii, in zona de lacuri denumita Lop Nur.
primele fortificatii au fost construite inainte de crearea Imperiul Chinez de catre conducatorii chinezi de triburi care doreau sa se apere de atacurile reciproce? Aceste ziduri initiale au fost distruse de catre primul imparat al Chinei, Qin Shi Huang., de-a lungul unei perioade de 12 ani.


Stiati ca…? este cea mai mare structura acvatica anoxica din lume? Termenul de anoxie semnifica un "continut scazut de oxigen" sau chiar o "lipsa de oxigen" si peste 90% din din este lipsita de oxigen. Aceasta situatie se datoreaza faptului ca de la suprafata, care primeste oxigen din atmosfera, nu il poate transfera straturilor acvatice de adancime din cauza mai multor factori (cantitatea mare de sedimente din , densitatea crescuta etc).
la adancimi de peste 200 de metri,
Marii Negre nu mai contine oxigen iar temperatura apei inregistreaza o valoare constanta de 9 grade Celsius? Din aceasta cauza, la adancimi mari, singurele specii existente sunt bacteriile anaerobe.
este una din cele mai noi mari ale planetei? Specialistii afirma ca ea s-a format in perioada Mezozoica, atunci cand, prin ridicarea uscatului, vechiul Ocean Tethys a disparut si in locul lui au aparut mai multe mari sau cursuri de (, Marea Caspica, Marea Mediterana etc)
de-a lungul coastelor Marii Negre, in zona Turciei, traiesc unii din ultimii vorbitori de limba greaca pontica? Acest dialect a apartinut comunitatii grecilor stabiliti in Turcia care insa au emigrat in Grecia dupa primul razboi mondial. Astazi, acest dialect mai este utilizat doar de cativa vorbitori, in majoritate batrani.



Stiati ca…? Neagra din este cel mai mare in stil gotic din sud-estul Europei?Cu o capacitate de circa 5.000 de persoane, celebrul asezamant de cult brasovean masoara 90 de metri lungime si 37 de metri inaltime, cu un turn al crucii de 65 de metri.
numele original al Bisericii Negre este
Sfanta Maria?
cel mai probabil, constructia acestei biserici a inceput in anul 1377? Lucrarile de constructie au fost finalizate in 1477, intinzandu-se asadar pe o perioada de 100 de ani. In acest rastimp insa,
a avut de suferit ca urmare a invaziei otomane din anul 1421.
era prevazuta, initial, cu doua turnuri? Din cauza lipsei fondurilor, al doilea turn nu a mai fost construit niciodata. Singurul turn al Bisericii Negre a fost finalizat in 1514, cu 37 de ani mai tarziu decat restul edificiului.
in turnul bisericii se afla trei clopote de dimensiuni impresionante? Cel mai masiv cantareste 6.300 Kg si este cel mai mare din
si unul din cele mai mari din Europa.



Stiati ca…? cultivarea arborelul de este atestata documentar inca din anul 1100 i.Hr.? Populatiile stravechi, precum Maya si Azteca, cultivau din care isi preparau apoi diverse bauturi.
adevarata contine atat unt de (partea grasa) cat si pudra de (partea non-grasa)? De aceea, specialistii considera ca alba nu se califica pentru a fi denumita “” ( alba contine doar unt de , nu si pudra de ).
este recunoscuta pentru calitatile benefice sanatatii pe care le are? Astfel, este demonstrat ca, mancata in cantitati moderate, reduce presiunea arteriala si numarul de radicali liberi dar ajuta si la imunatatirea nivelui de serotonina din creier (serotonina este hormonul asociat cu starea de fericire).
Coasta de Fildes este cel mai mare producator de
din lume? Aproximativ 43% din productia mondiala de cafea provine de aici. Coasta de Fildes este, totodata, si unul din cei mai mari exportatori de ulei de palmier.
aproximativ 90% din fermele producatoare localizate in Coasta de Fildes utilizeaza in productie diverse forme de sclavagism? De aceea, unii producatori de
au introdus conceputul de “Schimb corect” (Fair Trade) iar fermele producatoare parte a acestui acord primesc o remuneratie mai mare.

Niciun comentariu:



alt="Click for Galaţi, Romania Forecast" height=50 width=150 />