duminică, 18 mai 2008

Un posibil tratament universal pentru dependenta de droguri ...

Neurologii au descoperit ca toate dependentele de droguri au de-a face cu actiunea unei anumite substante intr-o anumita zona din creier. Atat placerea generata de droguri cat si sevrajul au legatura cu aceeasi substanta chimica. Oamenii de stiinta au gasit acum un inhibitor care inlatura atat placerea obtinuta de pe urma drogurilor cat si efectele neplacute care apar atunci cand cineva se opreste din luat droguri.

Echipa condusa de Xia Zhang, un profesor asociat de la departamentul de psihiatrie al Universitatatii Saskatchewan, a descoperit ca o enzima naturala numita PTEN functioneaza intr-o zona din creier (cunoscuta ca VTA), asupra careia actioneaza cele mai multe droguri, producand o senzatie de placere.

Cele mai multe droguri au impact asupra creierului, din cauza ca au o structura chimica asemanatoare cu structura chimica a neutrotransmitatorilor. Aceasta asemanare le permite sa functioneze ca si cum ar fi neurotransmitatori. Atunci cand intra in sange, ajung in cele din urma in creier, unde activeaza neuronii altfel decat s-ar activa ei in mod
normal. De aceea, oamenii care folosesc droguri simt o senzatie de placere nemotivata de ceva anume, au halucinatii sau au izbucniri de creativitate.

Problema este ca, daca un drog este folosit in mod repetat, organismul se adapteaza la noua situatie si produce mai putini neurotransmitatori naturali. Creierul incepe sa foloseasca pe post de neurotransmitatori drogul introdus din exterior. De aceea, pentru a obtine efectele intentionate, cele mai multe droguri trebuie folosite in cantitati din ce in ce mai mari. Insa atunci cand cineva renunta la droguri, organismul sau se trezeste deodata in penurie de neurotransmitatori. Pana cand se readapteaza, apar efectele negative ale sevrajului.

Neuronii din VTA, zona care ne face sa simtim placerea, sunt sensibili la serotonina, un neurotransmitator asociat si cu procesul de invatare, cu somnul sau cu dispozitia emotionala. Echipa de cercetatori a descoperit ca enzima PTEN actioneaza asupra receptorilor de serotonina, sporindu-le receptivitatea, si deci sporind activitatea celulelor nervoase. Fara aceasta enzima, mecanismul de "recompensare" pornit de droguri nu ar functiona.

Prin urmare, pentru a reduce senzatia de placare pe care o are creierul fara sa fie redusa cantitatea de serotonina (sau de drog), ei au creat o molecula, o anumita peptida, care sa intre in receptorii de serotonina si sa blocheze enzima PTEN.

Testele facute cu soareci dependenti de droguri au aratat ca, atunci cand sunt tratati cu acest inhibitor de PTEN, nu numai procesul de "recompensa" este oprit, ci si cel care induce dorinta pentru drog si cel care genereaza sevrajul. Cercetatorii au obtinut mai mult decat se asteptau.

"Rezultatul nostru sugereaza o eventuala strategie universala de tratare a dependentei de droguri", a spus Zhang. "Cele mai multe droguri actioneaza asupra neuronilor din aceasta zona."

Cu toate acestea, un eventual tratament care sa-i ajute pe dependentii de droguri nu va putea fi pus la punct mai repede de cativa ani, dat fiind ca mai sunt necesare teste de laborator pe animale si apoi pe oameni. Inhibitorul creat de ei ar putea avea o serie intreaga de efecte secundare negative, cum ar fi depresia (dat fiind ca depresia este corelata cu problemele de functionare a receptorilor de serotonina).

"Noi avem peptida noastra [inhibitorul], insa o sa mai dureze pana cand va aparea efectiv aplicatia medicala."

Niciun comentariu:



alt="Click for Galaţi, Romania Forecast" height=50 width=150 />